مصاحبه اختصاصی | مرکز نوآفرینی فینووا
1398/4/1
نوع: سرمایه گذاران
نویسنده: مینا رزقیان

معرفی مختصر از شرکتتان؟

مرکز نوآفرینی فینووا یکی از بازیگران اصلی اکوسیستم کارآفرینی ایران است که فعالیت خود را در سال 1394 با راه اندازی اولین فضای کار اشتراکی ایران آغاز کرد. این مرکز ابتدا به عنوان مسئولیت اجتماعی شرکت تجارت الکترونیکی ارتباط فردا، با حمایت از استارتاپ بستری را ایجاد نمود تا کارآفرینان از فرصت هم‌افزایی، یادگیری و شبکه‌سازی بهره‌مند شوند و با حضور در این فضا شانس بیشتری برای رشد و جذب سرمایه مورد نیاز خود به دست آورند.

فینووا با سرمایه‌گذاری بر روی استارتاپ و راه اندازی شتابدهنده، زنجیره حمایت خود از اکوسیستم کارآفرینی را تکمیل ساخت. برگزاری رویدادهای تخصصی آموزش محور و حمایت از رویدادهای کارآفرینی از دیگر فعالیت‌های این مرکز در رشد اکوسیستم به شمار می‌آید.

حداکثر سقف سرمایه گذاری شرکتتان چقدر است؟

• 500 میلیون تومان برای استارتاپ‌هایی که به تازگی وارد بازار شده‌اند.

• 1 میلیارد تومان برای استارتاپ‌هایی که در حال ورود به مرحله رشد هستند.

آیا تمرکز شرکت شما برای سرمایه گذاری روی حوزه های خاصی است؟ اگر بله، چه حوزه‌هایی؟

تمرکز سرمایه‌گذاری فینووا بر روی حوزه فینتک (بخش‌های مالی، بورس و بیمه‌) است. 

از نظر شما به عنوان سرمایه گذار، مهمترین جنبه هایی که استارتاپ ها باید به آنها توجه داشته باشند چیست؟

در حال حاضر، یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سرمایه‌گذاران در مراحل بذری و رشد اولیه، یافتن تیم منسجم و با پتانسیل بالا جهت پیشبرد کسب و کار است. از دید سرمایه‌گذاران علاوه بر تسلط تیم بر جنبه‌های تخصصی کسب و کار، لازم است که افراد از مهارت‌های نرم بالایی جهت ایجاد و حفظ تعامل موثر در شرایط سخت برخوردار باشند.

همچنین موضوع اندازه بازار، شناخت تیم از بازار و مشتریان و استراتژی کسب و کار برای رشد و دریافت سهم از بازار نیز مسائل بسیار مهم و تعیین‌کننده‌ای هستند. سرمایه‌گذاری در حوزه‌هایی که امکان رشد بالایی ندارند تنها در صورتی منطقی خواهد بود که همسو با استراتژی‌های کلان و در راستای تکمیل زنجیره و شبکه ارزش شرکای کلیدی سرمایه‌گذاران باشد.

بزرگترین مشکلی که در بحث سرمایه گذاری خطرپذیر در اکوسیستم استارتاپی ایران داریم چیست؟

در چند سال گذشته، عدم وجود صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه تخصصی که بتوانند با حجم سرمایه‌گذاری بالا و در قالب یک فضای رقابتی بر روی استارتاپ‌ها سرمایه‌گذاری کنند، یکی از مهم‌ترین مشکلات سرمایه‌گذاری خطرپذیر در ایران بوده‌است. در حال حاضر، با ایجاد چند صندوق سرمایه‌گذاری جسورانه تخصصی در ایران، استارتاپ‌هایی که در مراحل بالاتر نیاز به جذب سرمایه دارند، گزینه‌های بیشتر و هوشمندتری را پیش‌روی خود می‌بینند. با این حال، از نگاه سرمایه‌گذاران، بنیانگذارانی که پس از جذب سرمایه توانایی گسترش تیم و مدیریت مجموعه نسبتا بزرگی را برای رشد سریع کسب و کار داشته‌باشند به سختی پیدا می‌شود.

علاوه بر این، در بسیاری از استارتاپ‌هایی که متقاضی جذب سرمایه هستند تناسبی بین مقدار سرمایه درخواستی و مرحله رشد کسب و کار وجود ندارد‌. این مسئله عموما بدلیل ساختار نامناسب و محاسبه غیرواقعی هزینه‌های استارتاپ است. توانایی تیم استارتاپی در پیش‌یینی و مدیریت صحیح هزینه‌ها موضوع بسیار مهمی است.

مسئله بعدی را می‌توان چالش خروج سرمایه‌گذاران دانست که بدلیل ساختار نوپای اکوسیستم استارتاپی ایران و همچنین عدم عرضه عمومی استارتاپ‌های موفق و پیشرو در بازار باعث شده‌است تا سرمایه‌گذاران مراحل بذری و رشد اولیه، چرخه طبیعی بازگشت سرمایه خود را در قالب خروج از استارتاپ و کسب Capital Gain طی نکنند و در نهایت به دنبال کسب سود سالیانه از سرمایه‌گذاری‌ها باشند.

لطفا برای افزودن نظر ورود یا ثبت نام کنید.